Search

دہی چنا چاٹ

Home » Recipes » Urdu Recipes » دہی چنا چاٹ
Dahi Chana Chat

اجزآ

  • دہی آدھا کلو (Yogurt 1/2 kg)
  • زیرہ دو چائے کے چمچ (بھنا ہوا) (Cumin 2 tsp roasted)
  • ہری مرچ کا پیسٹ ایک کھانے کا چمچ (Green chilli paste 1 tbsp)
  • نمک آدھا چائے کا چمچ (Salt ½ tsp)
  • چنے آدھا کلو (اُبلے ہوئے) (Chickpeas ½ kg boiled)
  • پھلکیاں ایک کپ (بھیگی ہوئی) ((Phulkian 1 cup soaked
  • آلو دو عدد (اُبلے ہوئے) (Potatoes 2 boiled)
  • اِملی کی چٹنی آدھا کپ (Tamarind chutney ½ cup)
  • پیاز حسبِ ضرورت (Onion as required)
  • ٹماٹر حسبِ ضرورت (Tomato as required)
  • ہری مرچ حسبِ ضرورت (Green chilli as required)
  • ہرا دھنیا حسبِ ضرورت (Fresh coriander as required)
  • پودینہ حسبِ ضرورت (Mint as required)
  • گول مرچ چھ عدد (Green pepper 6)
  • زیرہ ایک چائے کا چمچ (Cumin 1 tsp)
  • ثابت دھنیا ایک چائے کا چمچ (Whole coriander 1 tsp)
  • اجوائن ایک چائے کا چمچ (Celery seed 1 tsp)

ترکیب

  1. پہلے دہی کو پھینٹ (beat) کر اس میں بھنا زیرہ، ہری مرچ کا پیسٹ (paste) اور نمک ڈال کر مزید پھینٹ (beat) لیں۔
  2. اب سرونگ باؤل (serving bowl) میں پہلے اُبلے چنے اور اس پر دہی ڈال دیں۔
  3. پھر بھیگی (soaked) ہوئی پھلکیاں اور اُبلے (boiled) آلو ڈال دیں۔
  4. اس کے بعد اِملی کی چٹنی، پیاز، ٹماٹر، ہری مرچ، ہرا دھنیا اور پودینہ ڈال دیں۔
  5. آخر میں گول مرچ، زیرہ، ثابت دھنیا اور اجوائن کو بھون (roast) کر پیس (grind) لیں اور چاٹ (chat) پر چھڑک دیں۔

You May Like

Chef Atle Bjørnstad Biography (Norway)

Discover the culinary journey of Chef Atle Bjørnstad, a renowned culinary genius hailing from Norway. Explore his exceptional expertise, innovative techniques, and passion for creating exquisite flavors. Delve into his inspiring story, from humble beginnings to international recognition, as he continues to push the boundaries of gastronomy. Unveil the secrets behind Chef Atle Bjørnstad’s mouthwatering creations and be inspired by his dedication to elevating the art of cooking. Experience a taste of Norway through the remarkable culinary legacy of Chef Atle Bjørnstad.

Chef Choi Hyun-seok Biography (Korea)

Discover the extraordinary culinary journey of Chef Choi Hyun-seok, a renowned Korean chef. Uncover his innovative techniques, traditional influences, and passion for creating delectable gastronomic delights. Delve into his fascinating story as he takes you on a flavorsome exploration of Korean cuisine. From humble beginnings to international acclaim, Chef Choi Hyun-seok’s biography is a testament to the artistry and expertise that have made him a true culinary icon. Immerse yourself in his world and experience the taste of excellence.

Latest Recipes

Top 10

Chefs Biography