Search

دہی چنا چاٹ

Home » Recipes » Urdu Recipes » دہی چنا چاٹ
Dahi Chana Chat

اجزآ

  • دہی آدھا کلو (Yogurt 1/2 kg)
  • زیرہ دو چائے کے چمچ (بھنا ہوا) (Cumin 2 tsp roasted)
  • ہری مرچ کا پیسٹ ایک کھانے کا چمچ (Green chilli paste 1 tbsp)
  • نمک آدھا چائے کا چمچ (Salt ½ tsp)
  • چنے آدھا کلو (اُبلے ہوئے) (Chickpeas ½ kg boiled)
  • پھلکیاں ایک کپ (بھیگی ہوئی) ((Phulkian 1 cup soaked
  • آلو دو عدد (اُبلے ہوئے) (Potatoes 2 boiled)
  • اِملی کی چٹنی آدھا کپ (Tamarind chutney ½ cup)
  • پیاز حسبِ ضرورت (Onion as required)
  • ٹماٹر حسبِ ضرورت (Tomato as required)
  • ہری مرچ حسبِ ضرورت (Green chilli as required)
  • ہرا دھنیا حسبِ ضرورت (Fresh coriander as required)
  • پودینہ حسبِ ضرورت (Mint as required)
  • گول مرچ چھ عدد (Green pepper 6)
  • زیرہ ایک چائے کا چمچ (Cumin 1 tsp)
  • ثابت دھنیا ایک چائے کا چمچ (Whole coriander 1 tsp)
  • اجوائن ایک چائے کا چمچ (Celery seed 1 tsp)

ترکیب

  1. پہلے دہی کو پھینٹ (beat) کر اس میں بھنا زیرہ، ہری مرچ کا پیسٹ (paste) اور نمک ڈال کر مزید پھینٹ (beat) لیں۔
  2. اب سرونگ باؤل (serving bowl) میں پہلے اُبلے چنے اور اس پر دہی ڈال دیں۔
  3. پھر بھیگی (soaked) ہوئی پھلکیاں اور اُبلے (boiled) آلو ڈال دیں۔
  4. اس کے بعد اِملی کی چٹنی، پیاز، ٹماٹر، ہری مرچ، ہرا دھنیا اور پودینہ ڈال دیں۔
  5. آخر میں گول مرچ، زیرہ، ثابت دھنیا اور اجوائن کو بھون (roast) کر پیس (grind) لیں اور چاٹ (chat) پر چھڑک دیں۔

You May Like

Latest Recipes

Top 10

Chefs Biography

Chef Zakir Qureshi of Biography

Discover the culinary journey of Chef Zakir Qureshi, a renowned master chef and culinary genius. From his humble beginnings to becoming a household name, delve into the life and achievements of this culinary maestro. Learn about Chef Zakir’s passion for cooking, his innovative techniques, and his commitment to preserving traditional flavors. Uncover the secrets behind his signature dishes and gain insights into his culinary philosophy. Immerse yourself in the fascinating world of Chef Zakir Qureshi, where creativity meets gastronomy, and prepare to be inspired by his extraordinary culinary expertise.