جھینگا کٹلٹس

Home » Recipes » Urdu Recipes » جھینگا کٹلٹس
Prawns Cutlets

اجزا

 

  • جھینگے ایک کلو گرام
  • سرکہ چار چائے کے چمچ
  • مکھن پچاس گرام
  • لہسن چھ جوئے
  • پیاز ایک سو گرام
  • ادرک دس گرام
  • کالی مرچ پاؤڈر ایک چائے کا چمچ
  • ڈبل روٹی سات سلائس
  • ٹماٹر کا رس دو کھانے کے چمچ
  • ہری مرچ چار عدد
  • ڈبل روٹی کا چورا ایک کپ
  • نمک حسب ذائقہ
  • سرخ مرچ حسب ضرورت
  • گھی حسب ضرورت

ترکیب

 

  • جھینگوں کو اچھی طرح صاف کرکے دھو لیں اور نمک لگا کر رکھ دیں۔
  • لہسن، پیاز اور ادرک چھیل کر باریک کاٹ لیں۔
  • ہری مرچیں باریک کاٹ لیں۔
  • تھوڑے سے پانی میں ڈبل روٹی کے سلائس بھگو کر رکھ دیں۔
  • اس کے بعد ایک برتن میں گھی گرم کریں۔
  • اس میں آدھی مقدار پیاز ڈال کر براؤن کر لیں۔
  • پھر اس میں ادرک، لہسن اور جھینگے ڈال کر بھونیں۔
  • تین منٹ کے بعد کالی مرچ، ٹماٹر کا رس، نمک، سرکہ، کٹی ہوئی ہری مرچیں اور بقایا آدھی پیاز کی مقدار ڈال کر ایک کپ پانی میں شامل کریں اور درمیانی آنچ پر پکائیں۔
  • اس کا پانی خشک ہو جائے تو برتن کو نیچے اتار لیں اور تمام اجزاء باریک پیس لیں۔
  • اب ان میں بھیگی ہوئی ڈبل روٹی کے سلائس نچوڑ کر اور ڈبل روٹی کا چورا ملا کر خوب اچھی طرح مکس کر دیں۔
  • پھر کٹلٹس بنائیں اور فرائی پین میں گھی اور مکھن گرم کرکے ہلکی آنچ پر تلیں۔
  • سرخ ہونے پر باہر نکال لیں۔

 

 

You May Like

Chef Sau del Rosario Biography (Philippines)

Discover the culinary journey of Chef Sau del Rosario, an acclaimed Filipino chef with a passion for creating gastronomic delights. From his humble beginnings to becoming a renowned culinary icon, Chef Sau’s innovative techniques and dedication to showcasing the rich flavors of the Philippines have earned him widespread acclaim. Explore his inspiring story, culinary achievements, and profound influence on Filipino cuisine in this captivating biography. Join us on a mouthwatering adventure as we unravel the life and culinary legacy of Chef Sau del Rosario, a true master of flavors.

Chef Jefferson Rueda Biography (Brazil)

Discover the incredible journey of Chef Jefferson Rueda, a culinary maestro from Brazil. Immerse yourself in his innovative creations, rooted in traditional Brazilian flavors. Uncover his passion for sustainable and locally sourced ingredients, as he continues to redefine gastronomy. Delve into the life and culinary philosophy of Chef Jefferson Rueda, and prepare to embark on a culinary adventure like no other.

Latest Recipes

Top 10

Chefs Biography

pms juice

P.A.M. Juice

Blend pineapple, apples, mint leaves, and lime juice together in a blender until smooth. Add water, if desired, or strain to reach desired consistency.